Na veži vranovskej baziliky minor sa začali rekonštrukčné práce

09.07.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 9. júla (TASR) - Na veži rímskokatolíckeho chrámu Narodenia Panny Márie vo Vranove nad Topľou sa v týchto dňoch začali realizovať rekonštrukčné práce.
V priebehu niekoľkých mesiacov prejde dominanta vranovskej baziliky zo 16. storočia kompletnou revitalizáciou za viac ako 107.000 eur.
"Rekonštrukciu veže sme plánovali už niekoľko rokov, zo statického posudku vyplývalo, že krov je už značne poškodený, " uviedol pre TASR prior Rímskokatolíckej farnosti Sever Martin Lehončák. Podľa jeho slov sa po ukončení inštalácie lešenia pristúpi na vežovej konštrukcii k výmene niekoľkých drevených trámov a najvyšší bod baziliky minor prekryjú stavební majstri novou medenou strechou. "Pribudne aj nová fasáda, v dolnej časti chrámu sa postavia odvodňovacie kanály a do výšky dvoch až piatich metrov sa nanesú sanačné omietky, aby nedochádzalo k navlhčovaniu muriva, " doplnil Lehončák. Kolaudácia stavby je naplánovaná na 31. október tohto roka.
Po obnove chrámovej veže sa do jej vnútorných priestorov opätovne vráti mechanizmus kostolných hodín, ktorý sa od apríla rekonštruoval v dielni majstrov hodinárov v Liptovskom Hrádku. "V súčasnosti je už mechanika z 90. rokov 20. storočia opravená, namontujeme ju až po ukončení rekonštrukčných prác na vranovskej bazilike, " poznamenal Lehončák.
V zaprášenom kúte veže sa stále nachádza aj starý mechanizmus, ktorý poháňal kostolné hodiny ešte pred viac ako sedemdesiatimi rokmi, no počas druhej svetovej vojny došlo k jeho poškodeniu. Podľa slov vranovského hodinára Milana Ivanova pochádza asi zo začiatku 19. storočia a v blízkej budúcnosti sa stane pravdepodobne muzeálnym exponátom. "V súčasnosti rokujeme s mestským múzeom, aby si ho zobralo do svojej stálej zbierky, " uzavrel Lehončák.
 

Vyberte región